Tux Talk

logo Tux Talk TuxTalk is een maandelijkse bijeenkomst van Linuxgebruikers en opensource-enthousiastelingen, een losse babbel waarbij deelnemers ervaring en kennis uitwisselen met focus op Linux en Open Source.

Tux Talk gaat door elke laatste woensdag van de maand van 19u tot 21u in de Deelfabriek. (Rijkswachtstraat 5, Kortrijk)


TuxTalk op 25 oktober 2023

Thema : Debian is 30 jaar en nog steeds springlevend - Debian is een Linuxdistro, Linux is een alternatief voor Windows en macOS.

30 jaar debian logo

En natuurlijk ook de losse babbel!

 

TuxTalk op 29 november 2023

Geen specifiek thema, tenzij je er zelf eentje aanbrengt.
De losse babbel is een vaste waarde.

Je vraagt of antwoordt over onderwerpen zoals:

  •     welke programma's er bestaan als alternatief voor niet-vrije apps, of voor dure apps, of voor apps die je betaalt met je privacy
  •     over het gebruik van open source software,
  •     waar je de downloadbestanden kan vinden,
  •     hoe je die installeert op Linux
  •     hoe je linux installeert (of we doen dat voor jou)
  •     hoe internet dingen werken

Contact

Contacteer Tux Talk door aan te sluiten in de chat-groep op https://matrix.to/#/#tuxtalk:matrix.org of kom op de aangekondigde data naar de Deelfabriek (19u-21u).

 
Open source betekent dat de broncode (de source) van een softwareproduct vrij toegankelijk is voor iedereen. Open source software wordt ontwikkeld door een gemeenschap van programmeurs die samenwerken en elkaars werk controleren. Zo ontstaat er een divers en kwalitatief hoogstaand product dat voortdurend wordt verbeterd. (bron: wikipedia  ) Deze verbeteringen worden niet afgemeten aan de hoeveelheid winst die het achterliggende bedrijf kan opstrijken. Evenmin aan hoe sterk de gebruiker gedwongen wordt bij ditzelfde product te blijven. De kwaliteitsmaatstaf zit hem in de mate van privacy en het gebruik van open standaarden zodat je je data kan meenemen naar een andere software, als je dat wil.

Open source software die vrij ter beschikking staan voor het publiek zijn bv. Firefox (webbrowser), Thunderbird (email), VLC (video kijken), GIMP (fotobewerking), LibreOffice (kantoor) en duizenden andere. Maar ook besturingssystemen en talloze achtergrond services die het gros van de websites doen draaien worden als Open Source ontwikkeld.

Linux is een besturingssysteem (Engels: operating system = OS), een alternatief voor Windows. Heel veel servers gebruiken een Linux variant, maar er bestaan ook tal van varianten die heel geschikt zijn voor PC of laptop of zelfs smartphone. Met een Linux OS gaat je hardware veel langer mee (wordt niet supertraag), omdat het minder vergt van  CPU en geheugen dan de steeds zwaarder wordende W-updates.