Tux Talk

logo Tux Talk TuxTalk is een maandelijkse bijeenkomst van Linuxgebruikers en opensource-enthousiastelingen, een losse babbel waarbij deelnemers ervaring en kennis uitwisselen met focus op Linux en Open Source.

Tux Talk gaat door elke laatste dinsdag van de maand van 19u tot 21u in de Deelfabriek. (Rijkswachtstraat 5, Kortrijk)

TuxTalk op  25 juni 2024

Geen specifiek thema, tenzij je er zelf eentje aanbrengt.
De losse babbel is een vaste waarde.

Je vraagt of antwoordt over onderwerpen zoals:

  •     welke programma’s er bestaan als alternatief voor niet-vrije apps, of voor dure apps, of voor apps die je betaalt met je privacy
  •     over het gebruik van open source software,
  •     waar je de downloadbestanden kan vinden,
  •     hoe je die installeert op Linux
  •     hoe je linux installeert (of we doen dat voor jou)
  •     hoe internet dingen werken
 

Volgende data

dinsdag 25 juni 2024
dinsdag 24 september 2024 : starten met Linux
dinsdag 29 oktober 2024

Contact

Contacteer Tux Talk door aan te sluiten in de chat-groep op https://matrix.to/#/#tuxtalk:matrix.org – zo blijf je bovendien op de hoogte van open-source-nieuwtjes en de plaats-datum-thema van de Tux Talks.

of schrijf je in via https://tuxtalk.eventbrite.be/ en  kom op de aangekondigde data naar de Deelfabriek (19u-21u) (ook welkom zonder inschrijven, maar voor ons het leuker en praktischee het aantal te verwachten deelnemers te weten).

 
Open source betekent dat de broncode (de source) van een softwareproduct vrij toegankelijk is voor iedereen. Open source software wordt ontwikkeld door een gemeenschap van programmeurs die samenwerken en elkaars werk controleren. Zo ontstaat er een divers en kwalitatief hoogstaand product dat voortdurend wordt verbeterd. (bron: wikipedia  ) Deze verbeteringen worden niet afgemeten aan de hoeveelheid winst die het achterliggende bedrijf kan opstrijken. Evenmin aan hoe sterk de gebruiker gedwongen wordt bij ditzelfde product te blijven. De kwaliteitsmaatstaf zit hem in de mate van privacy en het gebruik van open standaarden zodat je je data kan meenemen naar een andere software, als je dat wil.

Open source software die vrij ter beschikking staan voor het publiek zijn bv. Firefox (webbrowser), Thunderbird (email), VLC (video kijken), GIMP (fotobewerking), LibreOffice (kantoor) en duizenden andere. Maar ook besturingssystemen en talloze achtergrond services die het gros van de websites doen draaien worden als Open Source ontwikkeld.

Linux is een besturingssysteem (Engels: operating system = OS), een alternatief voor Windows. Heel veel servers gebruiken een Linux variant, maar er bestaan ook tal van varianten die heel geschikt zijn voor PC of laptop of zelfs smartphone. Met een Linux OS gaat je hardware veel langer mee (wordt niet supertraag), omdat het minder vergt van  CPU en geheugen dan de steeds zwaarder wordende W-updates.