Wie betaalt het klimaat?

Datum: 
maandag, 7 december, 2015

Hoeveel kost het om de klimaatproblemen aan te pakken? Hebben we daar genoeg geld voor? En kunnen bedrijven nog wel goed werken als ze aan allerlei milieunormen moeten voldoen? Economische groei en duurzaamheid lijken elkaars tegenpool te zijn. En daarbij speelt geld een sleutelrol, want groei wordt nu eenmaal in monetaire termen gemeten. Daar kunnen we niet omheen, toch?

Over geld
De geschiedenis leert echter dat welvarende samenlevingen altijd meerdere geldsystemen tegelijk hanteerden. Ook vandaag zet het bedrijfsleven met groot succes complementaire betaalsystemen in om klanten aan zich te binden en hun koopgedrag te sturen. Complementaire munten zijn een realiteit, maar hun invloed wordt nog te weinig erkend. 

Vandaag groeit het besef dat je lokale muntsystemen ook moet inzetten om een duurzame economie vorm te geven. In Vlaanderen en elders steken talloze initiatieven de kop op. Maar hoe zit dat juist in elkaar en hoe vertaalt zich dat naar nieuwe economische en politieke modellen? Na een theoretische inleiding volgt een korte voorstelling van een concreet initiatief in Kortrijk (Lets Leie).

Spreker:
Dr. Anne Snick is Board member van de Club of Rome – EU chapter. Zij schreef in opdracht van de Vlaamse overheid mee aan een handboek over gemeenschapsmunten voor lokale besturen en organisaties.  Recent begeleidde zij een cursus over duurzaam geld aan de Sorbonne (Parijs).

Praktisch:

7 dec 2015 19u

K.U. Leuven campus Kortrijk
E. Sabbelaan 53
8500 Kortrijk

Inschrijven bij Vormingplus !