Aanmelden

Nieuwe link https://app.letsvlaanderen.be hier kan je

 • vlasbloemen waarderen, 
 • Vraag/Aanbod bekendmaken, 
 • andere leden zoeken

Op de oude site aanmelden : hier vind je informatie en voorbije transacties.
Leden en Vraag/Aanbod blijven hier bereikbaar tot 20/1/2024.

Studiedag peer-to-peer economie

Datum: 
donderdag, 30 april, 2015

Fenomenen als autodelen, de geef-economie en complementaire munten zijn niet meer weg te denken uit het nieuws, vooral omwille van de controverse rond de commerciële recuperatie hiervan door bedrijven als Uber of AirBNB.

Feit is dat we tegenwoordig via digitale middelen heel gemakkelijk rechtstreeks diensten aan elkaar kunnen leveren zonder tussenpersoon. Er is enkel een machine met een stuk software die ergens in de wereld zonder commentaar de verbindingen legt die we nodig hebben. We omschrijven dit als digitale peer-to-peer economie. Mensen, organisaties en bedrijven vinden elkaar rechtstreeks in hun dienstverlening en maken dingen voor elkaar mogelijk die vroeger zonder een groot bureaucratisch apparaat onmogelijk waren. Dat houdt vele beloftes in maar ook grote risico’s.

esf

owaes

 

Studienamiddag

Op deze studiedag die doorgaat in The Level, het nieuwe gebouw van de opleiding Digital Arts and Entertainment van Howest, komen tal van sprekers actief op het domein van de peer-to-peer economie hun perspectief toelichten. In sommige gevallen betreft het een achtergrondsschets rond het fenomeen zelf, in andere gevallen gaat het om specifieke praktische voorbeelden.

Programma

30 april 2015 13u15 - 16u30:

 •     P2P: kadering in een economische context - Thomas Rooselaer - Researcher, consultant
 •     Freecycling: afval als grondstof en bindmiddel - Steven Vanden Broucke & Jaron Fontaine - Claimd
 •     Gedeelde mobiliteit - Angelo Meuleman - Taxistop
 •     OWAES: een oase voor talent  - Geert Hofman - Howest, OWAES
 •     mokka.coop : gemeenschapsvorming op het web en in het echte leven - Geert De Vuyst - mokka.coop
 •     Geld in een P2P perspectief  - Hans Luyten - Maker
 •     P2P als  prototype van een nieuwe productiewijze en een toekomstige economie - Jean Lievens - P2P Foundation
 •     Slotdebat: Digitale P2P economie: illusie, toekomst of dreiging?

Voor dit namiddagprogramma kan je met vlasbloemen of owa's betalen. De kostprijs is 20 vlasbloemen of owa's ten voordele van howest.gkg. Graag een seintje op info@owaes.org als je voor het namiddagprogramma met complementaire munt wil betalen. Inschrijven via de site van Stad Kortrijk is in dat geval niet nodig.

Deze vergoedingswijze werd mogelijk gemaakt door het door ESF ondersteunde OWAES project dat zich ook in deze peer-to-peer economie probeert in te schrijven.

KortrijkDigitale Week 2015

Digitale week

De studiedag past in de digitale week van Stad Kortrijk en wordt in de voormiddag vooraf gegaan door een presentatie van een doctoraatsstudie gewijd aan e-inclusie.

Deze voormiddag is heel interessant voor mensen actief begaan met het empoweren van kwetsbare doelgroepen en de effecten van integratie trajecten op de lange termijn.

Dit voormiddagprogramma kan je enkel met euros betalen. Je kan inschrijven via http://www.kortrijk.be/digitaleweek/inschrijvenstudiedag.

Kostprijs: 10 €. In deze kostprijs is de broodjesmaaltijd inbegrepen. Als je op die manier bent ingeschreven kan je ook in de namiddag de peer-to-peer studienamiddag bijwonen zonder bijkomende kost in complementaire munt.